RFID kartice

RFID kartice

RFID kartice su još uvijek najzastupljeniji medij za identifikaciju u sustavima kao što su kontrola pristupa i evidencija radnog vremena. Osnovne prednosti su mogućnost personalizacije i vizualne identifikacije, povoljan omjer cijene i funkcionalnosti, mogućnost primjene u različite svrhe. Kontrola pristupa, evidencija radnog vremena, evidencija posjetitelja, logička kontrola pristupa, evidencija obroka u kantinama, elektronički novčanik su neki od primjera.

Beskontaktni RFID chip osim u plastične kartice ugrađuje se i u narukvice  i privjeske.  Narukvice mogu biti silikonske, papirnate – za jednokratnu upotrebu ili mini kartice pričvršćene na platnenu narukvicu. Android OS omogućuje i tehnologiju za emulaciju NFC medija pa je za identifikaciju moguće koristiti i pametne telefone s android OS-om.

 

RFID kartice – podjela

Obzirom na tehnologiju – nosioc podataka kartice koje podržava BASYS Time sustav dijelimo na:

  • 125 kHz read only – tvornički predprogramirana kartica jedinstvenim 13 znamenkastim brojem. Ovaj tip beskontaktne kartice poznat je i pod nazivima: EM4102, EM4150, H4102, Q5. HID proximity kartica iako radi na istoj frekvenciji nije kompatibilna s ovim tipom kartice. Obzirom na vrlo povoljan omjer cijena/funkcionalnost ovaj tip kartica najčešći je u sustavima evidencije radnog vremena i kontrole pristupa.
  • Mifare – 13,56 MHz Philips standard segmentirane RFID kartice s mogućnošću kontroliranog upisa i čitanja podataka. Svaku karticu identificira jedinstveni broj (UID) te mogućnost korištenja pojedinih segmenata za određenu aplikaciju (evidencija radnog vremena, kontrola pristupa, kantina itd.).
  • Legic – 13,56 MHz Kaba standard za segmentiranu karticu koja se koristi u aplikacijama s potrebom visoke zaštite podataka (recimo kontrola pristupa u objektima visokog rizika kao što su banke, novčarske institucije, vojni ili policijski objekti …). Za inicijalizaciju kartice potrebna je posebna oprema i kontrolirano distribuirani autorizacijski ključ (IAM kartica)
  • HID proximity – kartica sličnih karakteristika kao EM4102 s mogućnošću jednokratnog upisa koda. HID je zaštitio svoju tehnologiju pa se njihove kartice mogu koristiti samo u kombinaciji s njihovim čitačima.
  • HID iClass – HID zaštićena kartica sličnih karakteristika Mifare kartici.
  • UHF Aktivne i Pasivne kartice (433MHz, 2,54GHz) – kartice velikog dometa (od 1 do 10 ili više metara) koje svoju primjenu uglavnom nalaze u freee hand kontroli pristupa i kontroli kolnih barijera.
  • Kombinirane kartice – kartice s dva ili više medija za pohranu podataka. Ovaj tip primjenu nalazi u sustavima gdje su integrirane fizička i logička kontrola pristupa odnosno evidencija radnog vremena. Najčešće su kombinacije kontaktni čip (logička kontrola pristupa) i Mifare (za ostale aplikacije), no postoje različite kombinacije – recimo UHF i Mifare.